Kiełbasa biała parzona
26 listopada 2015
kiełbasa_biała

KIEŁBASA BIAŁA PARZONA

Czosnek

Majeranek

81% mięsa

Jednym ze specjałów wędliniarskich jest kiełbasa biała. Znana jest na terenie całej Polski. Do jej wytworzenia, jak nakazuje oryginalna, wielkopolska receptura, używamy tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej jakości, czosnku, soli, pieprzu i oczywiście majeranku. Ten ostatni składnik, odróżnia dobrą białą kiełbasę od innych. Kiełbasa biała zawdzięcza swą nazwę charakterystycznemu kolorowi. Niepeklowana i niewędzona. Co oznacza że kiełbasa biała z Żywca jest bez dodatku absolutnie żadnego konserwantu. Więc szczególnie polecana także dla dzieci.
Doskonała na ciepło z wody lub pieczona, najlepsza w asyście chrzanu. Idealna jako dodatek do tradycyjnych zup polskich takich jak żurek czy barszcz biały. Wyśmienita z grilla .Bogaty wachlarz zastosowań i łatwość przygotowania sprawią, że swą obecnością umili każdą chwilę spędzoną przy stole w gronie rodziny czy znajomych.

„oczywiście na wielkanoc zawsze ją kupujemy, ale czasami najdzie nas ochota też w lecie, na grilla”