Kaszanka
26 listopada 2015

Żywiecka kaszanka, tak doceniana przez naszych wiernych klientów. Absolutnie bez żadnych konserwantów. Pełna apetycznych kawałków mięsa i podrobów. Aromatyczna i lekko pikantna. Chyba jako jedyni dodajemy do kaszanki kaszę gotowaną w rosole. Idealna jako samodzielne danie obiadowe, serwowana z patelni, ale najlepsza w asyście naszej kapusty po żywiecku.
Doskonała także na grilla, lecz należy pamiętać o jej specjalnym traktowaniu. Kaszanka nie lubi ostrego ognia, wtedy łatwo pęka jej delikatna osłonka. Woli być trochę dłużej podgrzewana na małym ogniu, wtedy odwdzięcza się całym swoim smakiem i aromatem zamkniętym wewnątrz chrupiącej, przyrumienionej skórki. Smacznego :)

„zazwyczaj jak robimy grilla, to po wszystkich karczkach i boczkach na deser wjeżdża kaszaneczka”