Konkurs Bożonarodzeniowy 2014
18 grudnia 2014

Na Święta Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla Was specjalny prezent ? konkurs. Tym razem chcemy od Was czegoś więcej, ale damy też więcej od siebie. Od stycznia w naszych sklepach firmowych będziecie mogli zamawiać patery z wędlinami ? Żywieckie Patery. W związku z tym szukamy dla nich najlepszego hasła reklamowego.  Do wygrania wystarczy trochę Świątecznej kreatywności. […]

O naszej firmie
1 grudnia 2014

Zakłady Mięsne w Żywcu to firma rodzinna powstała w 1989roku w znanym z tradycji wędliniarskich regionie kraju. Zakład mieści się w zabytkowych, starannie przez nas odrestaurowanych budynkach, które wewnątrz spełniają najwyższe standardy sanitarne, higieniczne i technologiczne. Właściciel jest od trzech pokoleń związany z przetwórstwem mięsa i osobiście wraz z synami kieruje przedsiębiorstwem obecnie. Dzięki wiedzy […]

Co z tym wędzeniem?
1 grudnia 2014

?Koniec tradycyjnych polskich wędlin!?, ?Wędzone kiełbasy znikną z polskich stołów!?. Czy spotkałeś się w przeciągu ostatnich miesięcy na podobny tytuł w jakiekolwiek gazecie lub stronie internetowej? Z pewnością tak. Jeżeli jednak się mylę, to poniższy tekst i tak powinien Cię zainteresować. Wędzenie to proces konserwacji wędlin, serów czy np. przetworów rybnych. Dawniej pomagał on wydłużyć […]

Skąd się bierze gluten w wędlinach?
4 listopada 2014

Naturalnie gluten (białko roślinne zawarte np. w pszenicy) nie występuje w mięsie. Jego obecność w mięsie i wędlinach może wynikać z celowego dodania lub skażenia. Gluten to mieszanina białek roślinnych (gluteniny i gliadyny). W produkcji pieczywa odpowiada między innymi za wzrost objętości i porowatość wypieku. Jego nazwa związana jest ściśle ze słowem ?glue? (z ang. klej) […]